Getting your Trinity Audio player ready... |
Kadıköy Kızıltoprak’ta yıllar önce kullanımı Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği’ne verilen bahçeli köşkün mülkiyetinin sessiz sedasız Sultan Selim Hanı Kadim Vakfı’na geçtiği ortaya çıktı. Emekli öğretmenlere “30 gün içinde köşkü boşaltın” yazısı yollandı. Öğretmenler tepki göstererek “Muallimler Dinlenme Yurdu gasp edilemez” dedi.
Tuğlacıbaşı Mahallesi Hasan Amir sokaktaki bir yurttaş, adına kayıtlı bahçeli ahşap köşkü öğretmenler yurdu olmak üzere 1952’de bağışladı.
Köşk uzun yıllar Öğretmenler Dinlenme Yurdu olarak kullanıldı. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği arasında 1991 yılında yapılan protokolle derneğe köşkte bir bölüm tahsis edildi.
Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; öğretmenlere 20 Mayıs’ta Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından bir yazı yollandı. Yazıda köşkün Sultan Selim Hanı Kadim Vakfı’na ait olduğu belirtilerek “Taşınmazın mahallinde yapılan incelemede köşkün ana girişi bulunan 3 odayı sekreterya olarak işgal ettiğiniz tespit edilmiştir” denildi. Yazıda köşkün 30 gün içerisinde boşaltılması istendi. Ulaştığımız müdürlük yetkilileri ise yasal sürecin işlediğini söyledi.
‘DAVA AÇTIK’
Eğitim Sen 2 No’lu Şubesi ve Kamu Yararına Çalışır Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği üyeleri konuya ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, “1952 yılında işletme hakkı kendilerine verilmesi nedeni ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından işletilmiş, 1967 yılında İstanbul İl Özel İdare Müdürlüğü ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan protokolle işletmesi ‘kamu yararına çalışır Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği’ne bırakılmıştır” denildi.
“Öğretmenevi zarar ettiği gerekçesi ile kapatıldı” ifadelerini kullanan üyeler özetle şöyle konuştu: “Fatma Şadiye Toptani 1863 yılında satın almış ve muallimler yurdu olarak kullanılsın diye muallimlere hibe etmiştir. Nasıl oluyor da muallimler yurdu olmak kaydı ile hibe edilen yer Sultan Selim Hanı Kadim Vakfı’nın oluyor? Miras hukuku yok sayılıyor. Bu işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi için dava açtık.”
Eğitim Sen 2 No’lu Şubesi Kamu Yararına Çalışır Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği Basın Açıklaması
BASINA VE KAMUOYUNA
Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul ikinci Bölge Müdürlüğü, Biz Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği Genel Merkezine ,53 yıldır bir protokolle ikamet ettiğimiz yeri, “Sultan Selim Hanı Kadim Vakfına” aittir diyerek, İşgalci olduğumuz gerekçesi ile 30 gün bitiminde tahliye edeceğini belirtiyor. Bağışçı Fatma Şadiye Toptanı hanımefendi 1952 yılında İstanbul 6.Noterliğinde yaptığı hibe senedinde Esatpaşa köşkü adı ile maruf, mutasarrıfı bulunduğum köşkü bütün müştemilat, arsa ve sair kıymetleri ile birlikte İstanbul vilayeti birleşik idaresine muallimler yurdu olmak kayıt ve şartı ile birlikte, kendi rıza ve muvaffak atımla terk ve hibe ettim. İşbu köşkün daimî olarak muallimler yurdu olarak kalmasını ve maksadı hibenin hiçbir suretle değiştirilmesi kati arzumdur. Tapu İstanbul İl Özel idaresine bırakılıyor. Şöyle ki;” Fatma Şadiye Toptani namına kayıtlı iken hibe etmiştir. Mezkûr Gayrimenkul Muallimler yurdu olmak ve ileride İstanbul belediyesi ile özel idare ayrıldığı taktirde özel idareye ait olmak üzere hibe edildiğinden tescil edilir.” 1952 yılında işletme hakkı kendilerine verilmesi nedeni ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından işletilmiş,1967 yılında. İstanbul İl Özel İdare müdürlüğü ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan protokolle işletmesi Kamu Yararına Çalışır Türkiye Emekli Öğretmenler Derneğine bırakılmıştır. Derneğimizin, günün koşullarına göre gerekli görmesi üzerine 1991 yılında Yönetim Kurulumuzun aldığı kararla Fatma Şadiye Toptanı Öğretmenevi olarak çalışmasını sürdürdü, Derneğimiz de yaptığı protokolle işletmesinin öğretmenlerin yararına olmasını takip etmek üzere Öğretmen Evinin yönetiminde ağırlıklı olarak yer almıştır. Öğretmenevi zarar ettiği gerekçesi ile kapatıldı. Biz Dernek olarak protokollerden kaynaklanan yetkimiz ile günümüze kadar varlığımızı, tesisin amacına uygun faaliyet göstermesini sağlamak üzere faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Ancak bugün Vakıflar genel müdürlüğü Ahşap köşk ve bahçenin, Sultan Selim Han Kadim Vakfına ait olduğunu ifade etmektedir. Fatma Şadiye Toptanı 1863 yılında satın almış. Ve Muallimler yurdu olarak kullanılsın diye muallimlere hibe etmiştir. Nasıl oluyor da muallimler yurdu olmak kaydı ile hibe edilen yer Sultan Selim Han Kadim Vakfı’nın oluyor. Miras hukuku yok sayılıyor. Mülkiyet hakkı kaldırıldı mı? Bu işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi için dava açtık. Biz Öğretmenler Köşk ve bahçemizin hibe şartındaki amacına uygun olarak Öğretmenlerin ve dostlarının dinlenebileceği bir tesis haline gelmesini istiyoruz. Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yaparak Emekli öğretmenlerin ve dostlarının bahçemizde, huzur içinde kalmalarını, dinlenmelerini, Anadolu’dan gelen Öğretmenlerin kalıp dinlenebileceği bir yer haline getirilmesini sağlayacağız. Muallimler Dinlenme Yurdu gasp edilemez. Öğretmenler, dinlenme yurdundan atılamaz. Hak, Hukuk, Adalet, istiyoruz.
Saygılarımızla.