– Ankara’da 24 Ocak 1993’te bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu dosyasının Adalet Bakanlığı tarafından yeniden inceleneceğinin duyurulmasının ardından, dönemin MİT Daire Başkanı Yavuz Ataç, Hürriyet gazetesinden Musa Kesler’e dikkat çeken açıklamalar yaptı. Olay yerine giden tek MİT mensubu olan Ataç, patlamanın teknik ayrıntılarına ve olay yerindeki batarya bulgusuna dayanarak suikastın uzaktan kumandayla gerçekleştirildiğini vurguladı. Eylemin profesyonel uzmanlarca planlandığını belirten Ataç; suikastın arkasında İran’ı değil, Mumcu’nun antiemperyalist duruşundan rahatsız olan ABD ve İsrail’i işaret etti.
‘CESUR BİRİYDİ’
Suikast gününü ve olay yerine gidiş sürecini anlatan dönemin MİT Daire Başkanı Yavuz Ataç, şu ifadeleri kullandı:
“O zaman MİT’te daire başkanıydım. Pazar günüydü, Yenimahalle’de lojmandaki evimdeydim. Haberlerde gördüm ve şaşırdım. Şahsen tanışmıyorduk ama çok beğendiğim, takdir ettiğim bir yazardı. Cesur biriydi. Evde dayanamadım, çıktım bindim arabaya. Polise sorup olay yerini öğrendim ve gittim. Görevli olarak gitmedim, bir güvenlik kurumu çalışanı olarak merakımdan gittim.”
‘UZAKTAN KUMANDAYLA PATLATTILAR’
Olay yerindeki teknik eksikliklere ve inceleme hatalarına dikkat çeken Ataç, uzaktan kumanda ihtimalini ve yapılması gerekenleri şu sözlerle aktardı:
“Patlayıcılar konusunda da pek bilgileri yoktu. Bunu fark ettim. Ben yurtdışında ‘Patlama Sonrası Araştırma’ (Post-Blast Investigation) kursu görmüştüm. Uzmanlık alanlarımdan biriydi. Dikkatimi çeken detaylara göre bu patlamanın uzaktan kumandayla yapılmış olabileceği kanaati oluştu bende. Muhtemelen tam kapıyı açarken uzaktan kumandayla patlattılar. Kumandanın da arabayı gören bir yerde olması gerekiyordu. Arabayı gören yerlerin hepsinin tespit edilip oralara kimlerin gelip gittiğine dair araştırmalar yapılması gerekiyordu. Polis o zaman teknik olarak yeterli değildi. Araştırmalar, incelemeler eksik kaldı. Olay yerinin hemen süpürülmesi de yanlıştı.”
‘ARKASINDA İRAN DEĞİL, ABD VE İSRAİL’
Suikastın arkasındaki olası güçlere ve faillerin olay yerinde bulunma ihtimaline değinen Ataç, değerlendirmesini şöyle tamamladı:
“Suikastı kimin yaptığı, emir verdiği ayrı bir konu. Ama teknik olarak baktığınızda bunun sıradan birileri tarafından yapılabilecek bir olay olmadığı gözüküyordu. Birtakım uzmanların işin içinde olması muhtemel. Ben İran’ın bu işin arkasında olduğunu da düşünmüyorm. Detaylara girmeye gerek yok, emperyalist güçlerin işi olabilir. ABD ve İsrail’in bölgede uygulamaya geçmiş planları vardı. Uğur Mumcu da antiemperyalist, anti-Amerikan biriydi. Onların birtakım faaliyetlerinin de farkındaydı, yazıyordu. Olaydan sonra sonucu görmek isteyen, bu işi yapan veya yaptıran, organize eden oraya mutlaka gelmiştir. Yani katiller de oraya mutlaka gelmiştir. O yüzden oradaki araştırmaların her detayı çok önemliydi.”
Kaynak: Aydinlik






