1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Örtülü Ödenekte Rekor Artış: Ekim Ayı Harcaması Beşe Katlandı

Örtülü Ödenekte Rekor Artış: Ekim Ayı Harcaması Beşe Katlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanım yetkisindeki gizli hizmet giderleri, Ekim ayında 3,7 milyar TL’ye ulaşarak tüm zamanların aylık rekorunu kırdı. Örtülü ödenek harcamaları 10 aylık dönemde yüzde 37 arttı. Kanun gereği istihbarat, güvenlik ve devletin yüksek menfaatlerine yönelik harcamalar için kullanılan bu ödenek, kişisel veya siyasi amaçlarla kullanılamıyor.

Advert
featured
service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert
Getting your Trinity Audio player ready...

SOLMEDYA – Cumhurbaşkanlığı’nın gizli hizmet giderleri, kamuoyunda bilinen adıyla örtülü ödenek harcamaları, 2025 yılı Ekim ayında olağanüstü bir artış gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın merkezi bütçe verilerine göre, Ekim ayında 3,7 milyar TL harcandı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemindeki 755,3 milyon TL’ye kıyasla beş kat fazla.

Ocak–Ekim döneminde toplam örtülü ödenek harcaması 12,5 milyar TL’ye ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde 9,1 milyar TL olan harcamalar, bir yılda yüzde 37 artış kaydetti.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre örtülü ödenek; istihbarat faaliyetleri, devlet güvenliği, yüksek menfaatler, kültürel ve siyasi amaçlar ile olağanüstü hizmetler için Cumhurbaşkanlığı bütçesine konulan özel ödenek olarak tanımlanıyor. Ayrıca bazı kamu idarelerinin bütçelerine de kapalı istihbarat hizmetleri için örtülü ödenek aktarılabiliyor.

Kanun gereği, örtülü ödenek hiçbir şekilde Cumhurbaşkanı ve ailesinin kişisel giderlerinde ya da siyasi partilerin propaganda ve seçim çalışmalarında kullanılamıyor. Ödeneğin büyüklüğü de ilgili yılın genel bütçe başlangıç ödeneklerinin binde beşi ile sınırlandırılmış durumda.

Örtülü ödeneğin nasıl kullanılacağı, hesabının nasıl tutulacağı ve giderlerin kim tarafından yapılacağı Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor. Tüm harcamalar, yine Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen esaslara göre yürütülüyor.

 

Örtülü Ödenekte Rekor Artış: Ekim Ayı Harcaması Beşe Katlandı
+ - 0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin