1. Haberler
  2. Gündem
  3. Emekliler Kocaeli’de Ayağa Kalktı: “Yoksulluğa Teslim Olmayacağız!”

Emekliler Kocaeli’de Ayağa Kalktı: “Yoksulluğa Teslim Olmayacağız!”

Belediye İş Hanı önünde toplanan binlerce emekli, İnsan Hakları Parkı’na yürüyerek artan yoksulluk, düşük emekli maaşları ve sosyal hak kayıplarına karşı taleplerini güçlü bir şekilde dile getirdi.

Advert
featured
service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert
Getting your Trinity Audio player ready...

 

Haber: Atilla YÜCEAK

Kocaeli’de emekli sendikaları ve emekli derneklerinin ortak çağrısıyla düzenlenen yürüyüş, kent tarihinde bir ilk olarak kayda geçti.

Yürüyüşe çok sayıda siyasal parti ve demokratik kitle örgütü destek verdi.
Eylemde; CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Muhip Kanko, CHP Kocaeli İl Başkanı Erdem Mercan, CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz, Sol Parti Kocaeli İl Başkanı Hicran Turan, TİP Kocaeli İl Başkanı Av. Umutcan Tercan, KESK Kocaeli Şubeler Platformu ve yöneticileri Metin Temel, Güzide Saatçi, Murat Harat’a, Levent Burhanoğlu, Yeliz Yılmaz Kastarlı, TKP İl Örgütü’nden Fatma Zehra Gül, DEM Parti İl Yönetimi, THTM Kocaeli Sözcüsü Merve Uzuner, İzmit Belediyesi Grup Başkan Vekili Av. Mehmet Nazım Gençtürk ve meclis üyeleri, Kocaeli KHK’lılar Platformu ile çok sayıda siyasal parti yöneticisi ve üyesi yer aldı.

Önceki dönem Tüm Bel-Sen Kocaeli Kurucu Başkanı Bedriye Yıldızeli’nin kortej sunumunun ardından, İnsan Hakları Parkı’nda basın açıklaması DİSK Dev Emekli-Sen Kocaeli İl Sekreteri Selman Kurcan tarafından okundu.

Kurcan açıklamasında, emeklilerin artık barınma, beslenme ve sağlık gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“İnsanca yaşayacak bir emekli maaşı istiyoruz.
Parasız sağlık, sendika hakkı ve adil bir emeklilik sistemi talep ediyoruz.
En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalıdır.
Emekliler bu ülkenin yükü değil, hafızasıdır.
Hakkımızı alana kadar buradayız.”

Sosyolog Turgay Seyis: “Bu Eylem Toplumsal Farkındalığın Güçlü Bir Örneğidir”

Eylemin ardından Sokak TV’ye değerlendirmelerde bulunan sosyolog Turgay Seyis, yürüyüşü organize eden emekli örgütlerine ve katılan yurttaşlara teşekkür etti.

Seyis, Türkiye’nin derinleşen ekonomik ve sosyal sorunlarına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’de bugün yaklaşık 16 milyon 890 bin emekli bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 13 milyonu prim ödeyerek emekli olmuş yurttaşlar, yaklaşık 4 milyonu ise dul ve yetim aylığı alanlardır.
2025 yılı itibarıyla yetim aylığının 3 bin lira, dul aylığının ise 11 bin lira olması tablonun ne kadar ağır olduğunu göstermektedir.”

AKP iktidarları döneminde 2019 yılına kadar emekli maaşlarının asgari ücretin üzerinde olduğunu hatırlatan Seyis, 2019 sonrası bu dengenin emekliler aleyhine bozulduğunu ifade etti.

“Bugün yalnızca emekliler değil; öğrenciler, çiftçiler, işçiler ve tüm emekçiler ciddi bir geçim krizi yaşamaktadır.”

Toplumun mücadele geleneğine vurgu yapan Seyis sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim toplumumuz duyarlıdır, farkındalığı yüksektir ve hak aramasını bilir.
Kocaeli’de bugün bunun çok güçlü bir örneğini gördük.
Yoksulluğun derinleştiği bu koşullarda değişim artık bir zorunluluktur.
Bu eylem de o değişim arzusunun açık bir ifadesidir.”

Eylem, emeklilerin talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladıkları sloganlarla sona erdi.

 

 

Emekliler Kocaeli’de Ayağa Kalktı: “Yoksulluğa Teslim Olmayacağız!”
+ - 0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin