SOLMEDYA – ABD ve İsrail’den İran’a yönelik saldırı tehditlerinin arttığı bir dönemde Türkiye’de dikkat çeken bir casusluk operasyonu gerçekleştirildi. İstanbul merkezli 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, İran adına casusluk yaptıkları iddia edilen aralarında iş insanlarının da bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı ve tutuklandı.
İktidara yakın Sabah gazetesinin haberine göre; savunma sanayii şirketi sahipleri Erhan Ergelen ve Taner Özcan, tekstilci Cemal Beyaz, Remzi Beyaz, Alican Koç ile İran uyruklu Ashkan Jalali operasyon kapsamında yakalandı. Şüpheliler, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçlamasıyla İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklandı.
Soruşturma dosyasında, 6 kişilik grubun bir “hücre” yapılanması olarak faaliyet yürüttüğü öne sürüldü. İddiaya göre hücrenin başında İran istihbaratıyla bağlantılı oldukları belirtilen Najaf Rostami ve Mahdi Yekeh Dehghan bulunuyordu.
Haberde yer alan iddialara göre, Najaf Rostami’nin Van’da yaşayan Alican Koç’u, Adana’daki ABD İncirlik Hava Üssü çevresinde fotoğraf ve video çekimi yapacak kişiler bulmakla görevlendirdiği tespit edildi. Bu kapsamda üssün çevresine ilişkin görsel ve teknik bilgilerin toplanmasının hedeflendiği ileri sürüldü.
Soruşturma dosyasında dikkat çeken bir diğer iddia ise İran bağlantılı şüphelilerin askeri kapasiteye yönelik faaliyetleri oldu. Ashkan Jalali ve Alican Koç’un Ağustos–Eylül 2025 döneminde İran’da “özel” SİHA (silahlı insansız hava aracı) eğitimlerine katıldıkları belirlendi. Remzi Beyaz’ın ise ifadesinde, “İranlılar tarafından muhaliflere yönelik bir infaz teklifi aldığını” söylediği aktarıldı.
Güvenlik kaynakları, operasyonun Türkiye’de yabancı istihbarat faaliyetlerine yönelik yürütülen kapsamlı soruşturmaların bir parçası olduğunu belirtirken, dosyanın uluslararası boyutunun da bulunduğuna dikkat çekiyor. Soruşturmanın derinleştirilerek devam ettiği bildiriliyor.






