SOLMEDYA – İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Silivri’de bulunan Marmara Cezaevi yerleşkesinde görülen ve kamuoyunda “Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü Davası” olarak bilinen davada ilk duruşmanın yedinci gününe girildi. Aralarında 5’i tutuklu olmak üzere 7 CHP’li belediye başkanının yer aldığı dosyada toplam 200 sanık yargılanıyor.
Duruşmada görevli savcının bugün esas hakkındaki mütalaasını açıklaması bekleniyor. Mütalaanın ardından tutuklu sanıkların avukatlarına söz verilmesi öngörülüyor.
Savcıdan tutukluluğun devamı talebi
Savcı, mütalaasında 5 tutuklu belediye başkanının tutukluluk halinin devamını talep etti. Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Çalış, Avcılar Belediyesi ihale sorumlusu İbrahim Koçyiğit ve İSFALT Muhasebe Müdürü Oktay Aktaş hakkında ise adli kontrol şartıyla tahliye istendi.
Mütalaada, üç isim yönünden sağlık raporları, tutukluluk süreleri ve dosya kapsamı gerekçe gösterilirken, diğer sanıklar açısından “kuvvetli suç şüphesinin varlığı” ve mevcut delil durumu gerekçe gösterilerek tutuklulukların sürdürülmesi istendi.
Örgüt lideri serbest, belediye başkanları tutuklu
Davada en çok dikkat çeken başlıklardan biri ise iddianamede “suç örgütü lideri” olarak tanımlanan Aziz İhsan Aktaş’ın tutuksuz yargılanması. Buna karşın, aralarında Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın da bulunduğu CHP’li belediye başkanlarının aylardır tutuklu bulunması, yargıdaki çifte standart tartışmalarını derinleştirdi.
Altıncı duruşma gününde, hakkında 415 yıla kadar hapis cezası istenen Rıza Akpolat dahil olmak üzere 5 tutuklu sanık savunmalarını tamamladı. Böylece dosyada savunmasını yapmamış tutuklu sanık kalmadı.
Mahkemenin, savunmaların tamamlanmasının ardından tutukluluk hallerine ilişkin ara bir değerlendirme yapması bekleniyor. Dosyada halen 33 sanık tutuklu bulunurken, ilerleyen celselerde tutuksuz sanıkların savunmalarına geçileceği belirtildi.






