-Bugün saat 10.00’de, KESK/ Birleşik Taşımacılık Sendikası İzmir Şubesi, Demiryollarının özelleştirilmesi ve sürgünlere karşı sürdürdüğü 30.Hafta eylemini Alsancak Gar önünde sürdürecek.
…..
-Bugün saat 15.00’de, Eğitim Sen 1 ve 2 Nolu Diyarbakır şubeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yardımcılığı mülakatındaki hukuksuzluklara karşı açıklama yapacak.
…..
-Bugün saat 17.30’da, Gazeteci Hüseyin Deniz, Ceylanpınar’da bulunan mezarı başında anılacak.(Özgür Gündem Gazetesi muhabiri ve yazarı Hüseyin Deniz’in, 9 Ağustos 1992’de Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde sokak ortasında uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçti.)
…..
-Bugün saat 18.00’de, KESK Van Şubeler Platformu, TİS görüşmelerine dair Sanat Sokağı’nda açıklama yapacak.
…..
-Ankara yürüyüşünde 10. Gün.
Direnişçiler Sakarya’da gözaltına alındı.
Sinbo direnişçileri, Ankara yürüyüşünün 10. gününde Sakarya’da yürüyüşe başladı ve gözaltına alındı. 18.30’da Bolu’da İzzet Baysal Anıtı önünde açıklama yapılacak.
…..
-Köyceğiz, Pınar’da gönüllülerin dayanışma merkezi Kaymakamlık emriyle kapatıldı. Malzemelerin bir kısmına Kızılay ve TÜSEV el koydu. Böylece Otmanlar ve Çövenli’de süren yangın bölgesine en yakın dayanışma merkezi kapatılmış oldu.
…..
-Meslek odaları orman yangınları nedeniyle ortak tepki göstererek açıklama yaptı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı meslek odaları, yetersiz müdahale nedeniyle günlerdir süren orman yangınlarıyla ilgili siyasi iktidarı eleştirdi, termik santrallarla ilgili kritik uyarılarda bulundu. Elektrik Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası’ndan yapılan ortak açıklamada şunlar ifade edildi:
“Acil durum yönetiminde bilgisiz ve beceriksiz siyasi iktidar, orman yangınlarını adeta seyrediyor. Yangınlar bir an önce söndürülmeli, açık kömür ocaklarına ve termik santrallara doğru ilerlemesi durdurulmalıdır.”
….
-Antalya Manavgat’ta 28 Temmuz günü başlayıp 10 gün sonra kontrol altına alınabilen büyük yangında, 60 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. 2’si orman işçisi 7 kişi ve binlerce yaban hayvanı ile köylülere ait hayvanlar yangında yaşamını yitirdi. Maddi kaybın ise en az 1 milyar TL olduğu tahmin ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tespitlerine göre bölgede 15 bin dekar tarımsal alan zarar gördü.
Bitkisel zarar ve ölen hayvanlar bakımından son verilere göre, 263 büyükbaş, 2 bin 783 küçükbaş, 20 bini bıldırcın 27 bin 407 kanatlı hayvan, 1441 arılı kovan, 1006 boş kovan olmak üzere 33 bine yakın hayvan öldü.
….
-Girdi maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen fındık alım fiyatlarının çok düşük olduğunu söyleyen Giresunlu fındık üreticileri, tekelci sermayenin insafına bırakıldıklarını ifade etti.
…..
-Neo Trend Tekstil A.Ş.’de çalışan 104 işçi önce ücretsiz izin saldırısıyla işten çıkarıldı. İşçiler ücretsiz izindeyken şirketin Güngören’deki binası boşaltıldı ve patron Kazım Akbulut kaçtı. Bunun üzerine 1 Temmuz’dan itibaren süresiz eylem kararı alan Neo Trend Tekstil işçileri eylemlerine 38. gününde Beyoğlu’nda bulunan TRT binası önünde basın açıklaması yaparak devam ettiler.
Eylemde işçiler adına konuşa Bilal Doğan şunları söyledi:
“Biz, 1 Temmuz işten çıkarma yasağının kalkması ile beraber işlerinden atılan 104 Neo-Trend tekstil işçisiyiz. Salgının başında kısa çalışma ödeneği ile beraber izne çıkarıldık. 1 Temmuz’da kısa çalışma ödeneğini ve işten çıkarma yasağının kalkması ile beraber işimize geri döndüğümüzde patron Kazım Akbulut’un iş yerini boşaltıp kaçtığını gördük, işten çıkarıldığımızı SGK’den gelen bir mesaj ile öğrendik.”
….
-Kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde sona yaklaşıldı. Hükümet ile sendikalar arasında düşük ücretlerin yükseltilmesi ve ücret zammında büyük oranda anlaşıldığı, imzaların bu hafta içerisinde atılacağı belirtildi. Memur ve memur emeklileri için ise hükümet zam teklifini 12 Ağustos Perşembe günü açıklayacak.
Hükümet Türk-İş ve Hak-İş’in taleplerine yakın teklifte bulundu. Düşük ücretlerin 4 bin TL’nin üzerine çıkarılması ve ilk altı ay yüzde 11 zam yapılması konusunda uzlaşma sağlandığı öğrenildi.
….
-“Sinbo direnişçilerini güçlü bir şekilde karşılayacağız”
Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri Sinbo direnişçilerini karşılamaya hazırlanıyor.
Sinbo direnişçilerinin yürüyüşüne yönelik zorbalığın son bulması çağrısının yer aldığı bildiride şu vurguya yer verildi:
“Bizler Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, TOMİS üyesi Dilbent Türker’in iradesine sahip çıktığımızı, Kod-29’un ve sendikal haklara yönelik engellerin kaldırılması taleplerinin bizlerinde talepleri olduğunu ilan ediyoruz. Ve devlet güçlerinin Ankara yürüyüşüne yaptğı zorbalığın bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz. Bu yüzden de Sinbo Direnişi’nin Ankara’da sesi soluğu olacağımızı, direnişçi işçileri Ankara’da güçlü bir şekilde karşılayacağımızı ayrıca belirtiyoruz.”
….
….
-İsmayil A., yurt dışından uçakla geldiği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesinin “TKP/ML propagandası yaptığı” iddiasıyla hakkında arama kararı olduğu belirtildi.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, İsmayil A.’nın Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden ifadesinin alınacağı öğrenildi.
…
-HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Dedeoğulları ve Dal ailesine yönelik saldırıların nedenlerini araştırmak üzere Konya’ya geldi.Konya’da ilk olarak katledilen Dedeoğulları’nın ailesinin avukatıyla görüşen Gergerlioğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun Konya’da Dedeoğulları katliamının araştırılmasını kabul etmediğini söyledi.
“Komisyon Başkanlığı, cinayetlerin sebebini araştırmadan, ‘köylü husumetidir’ diyerek Konya’ya gitmeme kararı aldı. Oysa aile 12 Mayıs sürecinde saldırıya uğradığı zaman, saldırının ırkçı bir saldırı olduğunu söylüyor. Ardından aile bununla ilgili suç duyurusunda bulunuyor ve koruma talebinde bulunmasına rağmen, yeterli önlemler alınmıyor. Burada ciddi bir görev ihmali var. Komisyon havuz medyasının açıklamalarına bakarak kendi kafasına göre karar veriyor.”
…..
-1938’de Erzincan Kılıçkaya ve çevre köylerinden toplanarak Zini Gediği’nde katledilen 100’den fazla can bugün anıldı. Anma programına HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP PM Üyesi Nesimi Aday, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Sekreteri Erdal Kılıçkaya,Zini Gediği İnisiyatifi, HDP Erzincan İl Örgütü, EMEP Erzincan İl Örgütü, PSAKD Erzincan Şubesi, Eğitim-Sen Erzincan Şubesi ve Erzincan Dersimliler Kültür Derneği katıldı.
Zini Katliamı’nda katledilenler 83. Yılındaki anma programında ‘Dersim’den Zini’ye yapılan bütün katliamları kınıyoruz’, ‘Zini Katliamını unutmadık’ ve ‘Zini Gediği’nde katledilen canlarımızı anıyoruz’ pankartları açıldı.
…..
-Birçok ilde orman yangınları devam ederken yangınlar karşısında iktidarın yeterli önlemleri almaması tepkilere neden oluyor.
İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen Yurttaş Meclisi üyeleri 11 gündür devam eden orman yangınlarına iktidarın yeterli müdahaleyi yapmamasını protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Açıklamada ‘Ormanlarımız yanıyor, uçaklar nerede?’ pankartı açılırken, sık sık ‘Sorumlular nerede?’, ‘Vergilerimiz nerede?’ sloganları atıldı.
….
-DİSK’e bağlı Nakliyat-İş örgütlüğünü tamamladığı Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş.’de toplu iş sözleşmesi sürecine girdi. İşverene toplantı çağrısı yapan sendikanın talebini Reysaş yanıtsız bıraktı.
Daha sonraki arabuluculuk sürecinde de anlaşma sağlanamaması üzerine sendika, Kastamonu, Eskişehir, Zonguldak, Karabük, Bartın, Sivrihisar, Ereğli ve Tosya’da bulunan işletmelerde grev kararı aldı. 17 Ağustos’ta başlayacak grev öncesi sendika işyerlerine grev kararını astı.
….
-Dünyanın çeşitli ülkelerinde Eylül ayında “Directed By Women” adıyla gerçekleştirilen festivalin Türkiye organizasyonu olan “Directed By Women Turkey” – Uluslararası Kadın Kısa Film Yönetmenleri Festivali, bu sene üçüncü kez seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.
Uluslararası ve ulusal düzeyde kadın kısa film yönetmenlerini ve filmlerini İstanbul’da bir araya getirecek olan festival; 16 -19 Eylül 2021 tarihlerinde Kadıköy Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.
Türkiye’de kadın kısa film yönetmenlerine yönelik ilk uluslararası festival olan Directed By Women Turkey, sinema alanında kadınların yaratım süreçlerini desteklemeyi, üretimlerini teşvik etmeyi ve farklı ülkelerden kadın yönetmenlerin arasındaki kültürel ve sanatsal etkileşimi artırmayı hedefliyor.
….
DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ
(DKDER)






