-Bugün saat 09.30’da, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, TİS taleplerine ilişkin Posta İşletmesi Başmüdürlüğü önünde açıklama yapacak.
…..
-Bugün saat 11.30’da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında yapılacak “6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri” kapsamındaki toplantıda, Kamu İşveren Heyeti teklif sunacak.
….
-Bugün saat 14.00’de, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Eğitim Sen ve Veli-Der, salgında öğrencilerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklama yapacak.
……
-Bugün saat 14.00’de, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK’lilerle İzmir, Karşıyaka’da bir araya gelecek.
…..
-Bugün saat 18.00’de, Urfa’daki sivil toplum örgütleri, aşı farkındalığı yaratmak için Ali Şelli Parkı’ndan Bahçivan İş Merkezi’ne yürüyüş düzenleyecek.
……
-Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimlerinin haklarını gasp eden yönetmelik değişikliği nedeniyle iş bırakacaklarını açıkladı. Güvencesiz, ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı ve performansa dayalı çalışma koşullarının dayatıldığı bu yönetmeliğe karşı 2 bin 179 aile hekimi istifa dilekçesi verirken, 2 bin 514 hekim ise iş bırakma kararı aldı.
“16.08.2021 ve 27.08.2021 tarihlerinde yapılacak olan iş bırakma eylemlerinde hiçbir şekilde görev yerinde bulunulmayacak ve aile sağlığı merkezleri kapalı olacaktır. Sendikal hak kapsamında Ülke genelinde eylemlere destek veren Sendikalarımızın ve Federasyonumuzun almış olduğu kararlar doğrultusunda iş bırakılacaktır. Hukuk komisyonu ve Hukuk büromuzun görüşü iş bırakma eylemleri anayasal haktır ve cezai uygulama söz konusu değildir. Eylemlerin sorumlusu, ADALETSİZLİK , HAKSIZLIK VE GELİR ERİMESİNE neden olan Sağlık Bakanlığı bürokratlarıdır.Haksızlık ve adaletsizlik varsa biz YOKUZ !”
……
-Sinop’un Ayancık ilçesinde etkili olan sağanak sele neden oldu. İlçe merkezindeki dere taşarken, araçlar suya kapıldı, evlerinde mahsur kalanlar için ekipler çalışma başlattı. Samsun’un Bafra ilçesinde de sağanak nedeniyle göle dönen yollarda sürücüler zor anlar yaşadı, bazı apartmanların bodrum katlarını su bastı. Kastamonu’nun Karadeniz sahilindeki ilçeleri Abana ile Bozkurt’ta etkili olan sağanak, su baskınları ve taşkınlara yol açtı.
….
-Sinbo direnişçisi Dilbent Türker ve TOMİS temsilcisi, Ankara yürüyüşünün 12. gününde Çalışma Bakanlığı yetkilileri ile görüştüler. Bakanlık bünyesinde bulunan TİS Daire başkanı ile yapılan görüşmede daire başkanı tarafından kodun değiştirilmesi için ilgili yerlere yazı yazıldığı, fakat Kod-29’un tamamının kaldırılmasının hükümetin işi olduğu; işçi davalarının uzun sürdüğü ama yine de sorunun yasal sürece bırakılması gerektiği söylendi. Ardından yasal süreç işlerken eylem yapılmaması gerektiği belirterek özetle laf “sizin için bir şey yapamayacağız”a getirildi.
Bakanlık görüşmesinin ardından Ankara merkezinde bulunan PSAKD, İHD, ATO, Direnişler Meclisi, Genel İş, Tüm Bel Sen başta olmak üzere bir dizi kurum ziyaret edilerek sohbetler gerçekleştirildi.
…..
-Ankara Altındağ’da Battalgazi Mahallesi’nde dün gece Suriyeli bir gencin mahalledeki iki genci bıçaklamasının ardından başlayan gerginlik çığrından çıktı. Sokakta tekbirlerle Suriyeli avına dönen saldırılar sırasında evler ve dükkânlar basıldı, yağmalandı, eşyalar ateşe verildi, saldırganlar konvoy halinde yürüyüş yaptı. Polisin çoğunlukla izlemeyi tercih ettiği saldırılar, gecenin ilerleyen saatlerinde son buldu
……
-Genco Erkal sosyal medya hesabı üzerinden tiyatrocuların yaşadıkları sahne sıkıntısına değindi ve “Kayyum, rektör bize vermiyor” dedi.
Pandemi sürecinde AKP-MHP iktidarının politikaları bazı alanlarda çalışma ve yaşam koşullarını ağırlaştırdı. AKP iktidarının uygulamaları kültür sanat alanında çalışanların yaşadıkları sıkıntıları arttırdı.
Genco Erkal, sosyal medya hesabı üzerinden tiyatrocuların yaşadığı sahne sıkıntısına dair tepki gösterdi. Erkal’ın paylaşımı şu şekilde:
“Oyunları sürdürmek için açıkhava sahneleri arıyoruz. Maalesef araştırdığımız kentlerde ya hiç sahne yok, ya da belediye, kayyum, rektör sahneyi bize vermiyor.”
….
-Kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltildi. Ücretlere 2021-2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.
Hükümet ve işçi konfederasyonları, kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü üzerinde anlaşma sağladı.
Hükümet ile Türk-İş ve Hak-İş arasında 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile ilgili 31 Mayıs’ta başlayan pazarlık görüşmeleri sonuçlandı.
Buna göre, kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltildi. Ücretlere 2021-2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.
Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle ilgili süreç 31 Mayıs’ta başlamıştı.
….
-Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Dünya Gençlik Günü’nde gençlerin, herkes için daha iyi bir gelecek inşa etme mücadelesinin ön saflarında yer aldığının altını çiziyor.
UNFPA, 12 Ağustos Dünya Gençlik Günü nedeniyle şu bilgilendirmeyi yaptı:
“Yaklaşık 4 milyon mülteci ile dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan Türkiye’de bugün 15-30 yaş arasında 1.7 milyon genç mülteci bulunuyor. Suriyeliler Barometresi’ne göre, genç mültecilerin %55’inden fazlası eğitimlerine Türkiye’de devam etmek ve burada çalışmak istiyor ve ülkelerine geri dönmek istemiyor.
…..
-Akbelen direnişçileri, jandarma tarafından gölgelik herhangi bir alanın olmadığı başka bir araziye sürüldü. Çadır kuran direnişçiler, nöbetlerini sürdürüyor.
İkizköylülerin Akbelen ormanı için direnişleri sürüyor. Nöbetin taşındığı Muğla Ören karayolu üzerinde jandarma bu defa da köylüleri ve çevrecileri 15 kişiyi geçmeyecek şekilde gölgelik herhangi bir alanın olmadığı başka bir tapulu araziye sürdü.
Karara itiraz eden direnişçilerle jandarma arasında gerginlik yaşandı. Artı Gerçek’ten Yağmur Kaya’nın haberine göre direnişçiler, çadır kurarak nöbete devam ediyor.
……
-Ege Bölgesi Tabip Odaları, iki haftadan bu yana Muğla ve Antalya olmak üzere birçok kentteki orman yangınlarıyla ilgili ortak açıklama yaparak, Akbelen Ormanı’nın yok edilemeyeceği belirtildi.
Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur-Isparta Tabip Odaları, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla ve Uşak tabip odalarının ortak imzasıyla yapılan açıklamada, ilk uydu görüntülerine göre Manavgat’ta 350 bin dekar, Marmaris’te 200 bin dekar ve Milas’ta 102 bin dekar orman alanın yok olduğu belirtildi.
Ege Bölgesi Tabip Odaları tarafından yapılan açıklamada, “Kemerköy ve Yeniköy Termik Santraline kömür sağlamak amacıyla kömür madeni açılmak üzere Milas’taki 740 dönümlük Akbelen Ormanı da balta ile kesilerek yok edilmek isteniyor. Kömürlü termik santralleri çalıştıran şirket yangının teslim almadığı Akbelen Ormanı’nı dikkatlerin yangın üzerinde olduğu bugünlerde yok etmeye çalışıyor. Daha öncede bölgede kömür madeni açmak için çok sayıda ormanı yok eden, Akbelen Ormanı’nı da öncekiler gibi yok etmek isteyen Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini çalıştıran şirket, henüz bölge halkının açtığı iptal davasının sonucunu bile beklemek istemiyor” denildi.
….
-Muğla Milas ilçesi İkizköy yakınındaki Akbelen Ormanı’nın Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santrallerine kömür temini için kesilmesine karşı haftalardır nöbet tutan köylülere jandarma rahat vermiyor.
Geçtiğimiz günlerde gece yarısı direniş alanındaki köylülere ve yaşam savunucularını alandan çıkaran jandarma, bugün ise Milas-Ören karayolu kıyısında bekleyişlerine devam edenleri alandan çıkardı.
Pazartesi günü jandarma ile yapılan anlaşmada direniş alanında 6 kişinin nöbet tutacağı, geri kalanların ise Milas-Ören karayolu üstünde ağaçlara yakın bir yerde bekleyebileceği belirtildi.
Salı günü ise jandarma yol kenarında gölgelik alanda bekleyen köylülerin ve yaşam savunucularının alandan ayrılmasını istedi.
Köylüler de ormanın hemen yanında bir köylünün tapulu tarlasına geçerek direnişlerine burada devam etme kararı aldı.
….
-Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Akınalbella Terlik fabrikasında 10 senelik işçi Aydın Göçmen, DİSK Tekstil’e üye olduğu için tazminatsız şekilde işten atıldı.
Sendikalaşan işçiyi işten atan yönetim, gerekçe olarak Göçmen’in makineye zarar verdiği iddiasını öne sürdü. Göçmen, 10 gündür senelik izindeydi ve hakkında tutulan tutanağı vardiya amiri dahi imzalamadı.
Göçmen, fabrika önünde oturma eylemine başladı.
…
-Boğaziçi akademisyenlerinin nöbetleri 146. gününde devam ediyor. “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyerek rektörlük binasına sırtını dönen akademisyenler, görevden alınan meslektaşlarının işe geri alınması taleplerini yineledi.
Kayyum Rektör Melih Bulu’nun 15 Temmuz günü Resmi Gazete de yayınlanan kararla görevden alınmasının ardından, yine kayyumlukla getirilen Naci İnci için akademisyenler nöbetlerine devam ediyor.
Nöbetlerinin 146. gününde Rektörlük binasına sırt dönme eylemlerini sürdüren hocalar, kayyumluk tarafından görevden alınan akademisyenler Fevzi Erçin, Can Candan ve Cemre Boytok’un işlerine geri alınmaları talebinde bulundukları dövizler taşıdı.
….
-Alman Makinistler Sendikası ile Alman Demiryolları arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine makinistler 48 saat sürecek grev başlattı, grev ilk günden etkili oldu.
Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması üzerine makinistler 48 saat sürecek grevi başlattı. Gece saat 02.00’da başlayan ve cuma günü saat 02.00’a kadar sürecek grev ilk günden itibaren etkili olmaya başladı.
….
-FARC’ın silahları bırakmayı reddeden Magdalena Medio Grubu, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque Marques’e yönelik Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen eylemleri üstlendi.
FARC’ın silahları bırakmayı reddeden Magdalena Medio Grubu, yayınladığı bir video ile Kolombiya Ordusu’nun 30. Tugayı, ABD Askeri Üssü ve Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque Marques’e yönelik Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen eylemleri üstlendi.
Yapılan açıklamada, 15 Haziran’da 30. Tugay’a yönelik bomba yüklü bir araçla eylem gerçekleştirildiği belirtildi.
25 Haziran’da ise aldıkları bir istihbaratı değerlendiren FARC Magdalena Medio gerillaları, yaklaşık bir aylık hazırlık sonrası, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’a yönelik eylem gerçekleştirdi. Ivan Duque’un helikopterinin ineceği pistin yakınlarına konuşlanan gerillalar, suikast yöntemiyle Devlet Başkanı Ivan Duque’un içinde bulunduğu helikopteri vurdu. Pervanesinden darbe alan helikopter, eylem alanından uzaklaşarak başka bir noktaya zorunlu iniş yapmak zorunda kaldı.
FARC Magdalena Medio sözcüsü tarafından yapılan açıklamada eylemlerin devam edeceği ifade edildi.
…
DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ
(DKDER)






