-Bugün saat 12.30’da, Mersin Emek ve Demokrasi Platfomu, 6-7 Eylül olaylarına ilişkin İHD’de basın açıklaması düzenleyecek.
….
-Bugün, Tekirdağ Çorlu’da 2018 yılında 25 kişinin öldüğü, 300’ün üzerinde kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin açılan davanın 8’inci duruşması Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
….
-Bugün saat 13.00’de, Muğla’nın Milas ilçesinde mahkemenin “yürütmeyi durdurma” kararına rağmen maden arama çalışmalarının sürdürüldüğü Akbelen Ormanı’nda bilirkişi heyeti incelemede bulunacak.
…..
-Bugün saat 18.00’de, Eğitim Sen Diyarbakır şubeleri, yeni eğitim ve öğretim yılındaki yetersizliklere ve taleplerine ilişkin Ziya Gökalp Lisesi önünde açıklama yapacak.
…..
-Bugün saat 13.00’de, Dört Vardiya işçi dayanışması Turasist Genel Merkezi önünde, ‘Kod 29 Sahtekarlıktır, Mesut Toprak İşe İade Edilsin’ basın açıklaması yapılacak.
……
-Yıllardır farklı gerekçelerle yapılması engellenen Sarıgazi Halk Festivali 11 Eylül Cumartesi günü geçekleştirilecek.
Festival hazırlıkları için dağıtımlar semt pazarlarında, mahallelerde sürüyor. Sarıgazili emekçiler, gençler festivalin yıllar sonra tekrar yapılacağını duyduklarında sevinçlerini ifade ederken, dağıtımlara da eşlik ediyor.
….
-“Kapitalizmin ekolojik yıkımı hızlanarak ilerlerken insanlığı felaketlerle baş başa bırakıyor. Son yıllardaki görülmemiş boyutları aşan felaketler özellikle yaz mevsiminde daha sık görülmeye başladı.” Ağustos ayı ekoloji haberleri bülteni yayında:
https://polenekoloji.org/agustos-2021-ekolojik-ihtilaflar-raporu/…
…….
-İkizdere Eskence vadisinde Cengiz Holdingin taşocağı çalışmaları sürüyor. İkizdere direnişçileri çağrıda bulundu: Çağrı şöyle: “İkizdere Eskenci Dere Vadisinde doğa katliamı genişleyerek devam ediyor. Bu vahşeti durdurmak için bütün doğa dostlarını 13 Eylül’ de yapılacak olan bilir kişi incelemesinde #İKİZDERE’ ye davet ediyoruz.”
……
-KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, İzmir’de sürgün ve baskılara karşı oturma eyleminde 34. haftayı geride bıraktı.
İzmir Alsancak Gar önünde yapılan eyleme BTS MYK üyeleri ve BTS Genel Meclis Delegeleri de katıldı. Basın açıklamasını BTS İzmir Şube başkanı Erdal Akyol okudu.
Açıklamada şunlar ifade edildi:
“KESK üyeleri baskı altında tutulmak isteniyor, haklarında düzmece soruşturmalar açılıyor, Sürgüne gönderiliyorlar, ihraç ediliyorlar…KESK ve BTS üyeleri neden hedef alınıyor bir kere daha paylaşalım. Kamusal hizmetler özellikle eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme piyasanın insafına terkedildiği sefalet içine itilen halk bunlara ulaşamadığı için, buna karşı çıktığımız için, güvencesizleştirmeye karşı çıktığımız için, demokratik bir çalışma hakkı istiyoruz dediğimiz için, insanca yaşama koşulları, insanca çalışma koşulları insanca yaşanacak bir ücret istediğimiz için, çalıştığımız kurum talan edilmesin dediğimiz için,liyakatsiz atamalara hayır dediğimiz için, tren kazaları olmasın daha güvenli bir kamusal ulaşım istiyoruz dediğimiz için hedef alınıyoruz.”
…..
-KHK ile işinden uzaklaştırılan öğretmen Nursel Tanrıverdi 234 Haftasında yine Bakırköy Meydanı’nda açıklama yaptı. Tanrıverdi şeyle dedi: “Direnişimizin 234.haftası. Yine @Bakirkoygovtr yasağı vardı. Bize yasakları sökmez. Alanda açıklamamızı yaptık. Okulların açıldığı gün okul yerine meydanlardaydık. Bu ülkenin onurlu kamu emekçileri olarak AKP’ye biat etmeyeceğiz!
Bize terörist diyenler halka açıkça düşmanlık yapmaya devam etti. Alnımız ak! Katil, hırsız, mafya, dolandırıcı, tacizci değiliz, halkız! Sadece kendimiz için değil, adaletsizliğe uğramış tüm halk için adalet istiyoruz”
…….
-TOMİS üyesi Sinbo direnişçileri Kod 29 başta olmak üzere sınıfa yönelik saldırılara karşı sürdürdükleri direnişlerinde 225. günü geride bıraktı. Bugün bir kez daha Sinbo fabrikasının önünde direniş çadırlarını açarak “Dilbent Türker işe geri alınsın! Sinbo’da haksız, hukuksuz ve keyfi uygulamalar son bulsun!” talepleri için mücadele etmeye devam ettiler.
…..
-İstanbul Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen İstanbul KHK’lılar Platformu taleplerini sıraladı. OHAL KHK’larıyla ihraç edilen kamu emekçileri adına okunan basın açıklamasında, var olan eğitim anlayışına değinilerek şunlar ifade edildi:
“1- KHK’lar bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmalıdır.2- KHK’larla ihraç edilenlerin itibarları iade edilmeli, işten atıldıkları gibi tekrar Resmî Gazete ile bu defa suçsuzlukları ilan edilerek işlerine döndürülmelidirler.3- Tüm özlük hakları iade edilmelidir.- Bu kişilere ve ailelerine çektirilen acılarından dolayı devlet olarak özür dilenmelidir.5- Eğer bir suçlu varsa, suçluluğu yargı kararıyla ispatlanıncaya kadar masum olduğu bundan sonra da unutulmamalıdır.6- Kapatılan ve el konulan kurumlar sahiplerine iade edilmelidir.7- Kapatılan kurumlarda çalışıp, maaş, tazminat ve özlük haklarını alamayanlara tüm hakları iade edilmelidir.8- Devlet arşivlerinde tutulan fişleme listeleri imha edilmelidir. Bu fişlemelerde dahili olanlar yargılanmalıdır.”
……
-Batman’da 4 Eylül 1993 tarihinde DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ı katleden Cihan Yıldız’ın tutuksuz yargılandığı davada mahkeme heyeti Sincar ailesinin avukatlarının Yıld8ız’ın tutuklanması talebini reddedilerek, zaman aşımı riskiyle karşı karşıya olan davayı 14 Şubat 2022’ye erteledi.
Batman’da 28 yıl önce katledilen DEP Mardin Milletvekilli Mehmet Sincar’ın ölümüne ilişkin dava, zaman aşımıyla karşı karşıya olmasına rağmen ertelendi.
Dosyaya bakan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin izinde olduğu gerekçe gösterilerek dosyaya geçici heyet baktı.
……
-İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yapılan açıklama ve yürüyüşte polis saldırısında aralarında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, HDP’li yöneticilerin de olduğu 2’si çocuk 47 kişi gözaltına alındı.
Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifade işlemleri sona eren 47 kişi hastane kontrollerinin ardından serbest bırakıldı.
….
-İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde sendikal faaliyetleri gerekçesiyle hukuksuz şekilde haklarında geçici uzaklaştırma kararı verilen SES İşyeri Temsilci Günseli Uğur ve Arzu Sert, dün rektörlük kararıyla görevlerine geri döndü.
5 Mart 2021 günü hastane yemekhanesinde, pandemi sırasında yaşamlarını yitiren sağlık emekçilerini anmak üzere gerçekleştirdikleri 1 dakikalık eylem sonrasında 8 Mart günü haklarında görevden uzaklaştırma kararı verilen Günseli Uğur ve Arzu Sert, yaklaşık 6 ay sonra aynı görev yerlerine iade edildi.
…
-Malatya Akçadağ T Tipi’nde “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen serbest bırakılmayan İslam İverendi’nin ağabeyi Rizgar İverendi, sağlığı gittikçe kötüye giden kardeşine ses olunmasını istedi.
…
-Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasının ve yerine Naci İnci’nin atanmasının ardından Boğaziçili akademisyenlerin sırt dönme ve nöbet eylemleri sürüyor.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bugün (6 Eylül) nöbetlerinin 163. gününde bir kez daha “Kayyumluk” binasına sırtlarını döndü. Akademisyenler nöbetlerinin 163. gününde de “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi.
Akademisyenler bugün de Naci İnci’nin Rektör olarak atanmasının üzerine 23 Ağustos Pazartesi günü yaptıkları yürüyüşten beri taşıdıkları “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” yazılı büyük dövizi tuttu.
…..
-İstanbul Anadolu yakasının en büyük ikinci yeşil alanı olan Validebağ Korusu’nda yürütmenin durdurulması kararına itiraz eden AKP’li Üsküdar Belediyesi’ne mahkemeden ret geldi.
AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından “Rehabilitasyon projesi” adı altında yapılan ihalenin yürütmesi İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Karara itiraz eden Üsküdar Belediyesi’ne mahkemeden bu kez de ret cevabı geldi.
Üskdar Belediyesi’nin itirazını reddeden mahkeme kararında, ivedi yargılama usulünde yürütmeyi durdurma kararına itiraz edilemeyeceğinin altını çizerek, itiraz incelemesine olanak bulunmadığını söyledi.
…
-Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde çeşitli birimlerde çalışan 36 işçi, imzalanan TİS sonrası işten çıkarıldı. Dava açan işçiler, mahkemenin “TİS’ten faydalanmalılar” kararlarına rağmen TİS’ten faydalanmamak şartıyla üniversite bünyesinde başka bir birimde işe geri alındı.
…..
DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ
(DKDER)






