SOLMEDYA – ABD Başkanı Donald Trump, Lahey’de gerçekleştirilen NATO zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. İran ile nükleer müzakerelere gelecek hafta başlanacağını duyuran Trump, bir anlaşmanın olup olmayacağı konusundaki belirsizliğe değinerek, “Bir anlaşma imzalayabiliriz. Bilmiyorum. Anlaşma olup olmaması umrumda değil” ifadelerini kullandı. İran’ın “savaştan sonra kendi dünyasına döndüğünü” söyleyen Trump, süreci kayıtsız bir tavırla değerlendirdi.
Trump’ın hedefinde bu kez İspanya vardı. Madrid yönetiminin NATO’nun 2035 yılına kadar ülkelerin GSYİH’lerinin yüzde 5’ini savunmaya ayırma hedefi konusundaki isteksizliğini sert bir dille eleştiren Trump, ülkeye uygulanan gümrük vergilerini iki katına çıkarma tehdidinde bulundu. “İspanya’nın yaptıkları korkunç. Tüm ülkeler içinde ödeme yapmayı reddeden tek ülke. Bedavadan faydalanmak istiyorlar ama bunu ticaret üzerinden bize ödemek zorunda kalacaklar” diyen Trump, ticaret anlaşmalarında bu tavrın bedelinin ödetileceğini vurguladı.
İspanya ise, savunma harcamalarında yüzde 5 hedefine ulaşmadan da NATO kabiliyet hedeflerinin karşılanabileceği görüşünü savunuyor. Madrid, mevcut ekonomik yapının ve güvenlik politikalarının hedeflere ulaşmada yeterli olduğunu belirtiyor.






