1. Haberler
  2. Dünya
  3. Taliban Devlet Eliyle Kadına “İslami Terör” Uyguluyor

Taliban Devlet Eliyle Kadına “İslami Terör” Uyguluyor

15 Ağustos 2021’de Kabil’in Taliban’ın eline geçmesinden bu yana Afgan kadınların yaşamı karanlığa gömüldü. Eğitim, çalışma ve siyaset hakkı ellerinden alındı, burka zorunlu kılındı. Bugün ise kadınların gökyüzüne bakmasının bile yasaklanması tartışılıyor.

Advert
featured
service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

SOLMEDYA –  Amerika’nın 2001’de girdiği Afganistan’dan 20 yıl sonra çekilmesiyle ülke yönetimi 15 Ağustos 2021’de Taliban’ın eline geçti. Kabil’in düşüşünün üzerinden geçen 4 yılda Afgan kadınlar toplumdan sistematik olarak dışlandı. Eğitimden çalışma hayatına, siyasetten sokağa çıkmaya kadar her alanda kadınların hakları gasp edildi.

Taliban, ‘insan haklarına saygılı’ olacağını söylese de ilk adım olarak kız çocuklarının eğitimini kısıtladı; 7. sınıf ve üstü kız öğrenciler için yüz yüze eğitim yasaklandı. BM Kadın Birimi verilerine göre kadınların yüzde 80’i ne eğitimde ne de çalışma hayatında yer alabiliyor.

Şeriat temelli yasalarla birlikte taşlama, kırbaçlama, idam gibi cezalar günlük hayatın bir parçası haline geldi. 2021–2025 yılları arasında en az 928 kişi kırbaçlandı. Burka zorunluluğu bazı bölgelerde kadınların el parmaklarını dahi kapatacak şekilde dayatılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve BM raporları, Afganistan’da kadına yönelik şiddet ve cinsel istismarın arttığını belirtiyor. Afganistan, Yemen’in ardından cinsiyet eşitsizliğinde dünyanın en kötü ikinci ülkesi konumunda.

 

Taliban Devlet Eliyle Kadına “İslami Terör” Uyguluyor
+ - 0
Advert

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin