Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. İmamoğlu’ndan Duruşma Öncesi Mesaj: “Demokrasi İçin Gerekirse Başka Adayı da Desteklerim”

İmamoğlu’ndan Duruşma Öncesi Mesaj: “Demokrasi İçin Gerekirse Başka Adayı da Desteklerim”

Tutuklu cumhurbaşkanı adayı ve görevden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 9 Mart’ta başlayacak İBB davası öncesinde yaptığı açıklamada, meselenin kişisel bir adaylık değil Türkiye’nin demokrasi geleceği olduğunu söyledi. “Demokrasi kimin adaylığıyla korunacaksa destek olurum” diyen İmamoğlu, kendisine yönelik yargı sürecini ise “siyasi kumpas” olarak nitelendirdi.

featured
Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

SOLMEDYA –  19 Mart 2025’te gözaltına alındıktan dört gün sonra yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan ve ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu, 9 Mart’ta başlayacak İBB davası öncesinde kamuoyuna mesaj verdi.

Sadece hukuki savunma hazırlığı yapmadığını belirten İmamoğlu, aynı zamanda Türkiye’nin siyasal, ekonomik ve toplumsal sorunlarına dair kapsamlı bir değerlendirme hazırladığını ifade etti. İmamoğlu, duruşmayı yalnızca bir yargılama olarak değil, “milletin vicdanına seslenecek bir hesaplaşma günü” olarak gördüğünü söyledi.

İmamoğlu açıklamasında, İBB davasının kamuoyunda oluşturulmak istenen algıya karşı kapsamlı bir hazırlık yaptığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:
“Bu dava üzerinden belediyelerimizde çalışan, siyasetle ilgisi olmayan emekçilere kadar birçok insanı ‘yolsuzluk’ ve ‘hırsızlık’ ithamıyla damgalamaya çalışan girişimin gerçek yüzünü ortaya koyacağız. Yalnızca 19 Mart’ta başlayan süreci değil, Türkiye’de yıllardır yaşananları milletin vicdan mahkemesine taşıyacağız.”

Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmalarına da değinen İmamoğlu, adaylığının kişisel bir tercih değil, milyonlarca yurttaşın iradesiyle ortaya çıktığını söyledi.
“15,5 milyon vatandaşın tercihiyle aday oldum. Bu mesele benim şahsi geleceğim değil, Türkiye’nin demokrasi meselesidir” diyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de demokrasi hangi yolla ve kimin adaylığıyla korunacaksa o adayı desteklemekten çekinmem. Ancak iktidar yargı gücünü kullanarak rakibini oyun dışına itiyorsa, ‘o zaman başka adayla yarışalım’ demek de doğru değildir. Bugün bana yapılanın yarın başkasına yapılmayacağını kim garanti edebilir?”

İmamoğlu ayrıca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de çağrıda bulunarak, zaman zaman dile getirilen “adil yargılama” vurgusunun netleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Bahçeli’nin bir tercih yapması gerektiğini belirten İmamoğlu, “Adil yargılama mı talep ediliyor, yoksa bu söylemler sadece siyasi bir tutum mu?” diye sordu.

İktidarın “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırdığı yeni çözüm süreci hakkında da değerlendirmede bulunan İmamoğlu, sürece ilkesel olarak destek verdiğini ancak gelinen noktadan memnun olmadığını dile getirdi.

Meclis bünyesinde kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu tarafından hazırlanan raporun yeterli olmadığını savunan İmamoğlu, sürecin demokratikleşme adımlarıyla birlikte yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştiren İmamoğlu, iktidarın bazı adımları siyasi pazarlık konusu yapabileceği yönünde kaygı duyduğunu belirtti ve “Umarım bu hesaplar süreci riske atmaz” dedi.

Editör Notu

Türkiye’de son yıllarda yargı süreçleri ile siyasal rekabet arasındaki gerilim giderek daha fazla tartışma konusu oluyor. İmamoğlu davası da bu tartışmanın merkezinde yer alıyor. Bir yanda yolsuzluk iddiaları üzerinden yürüyen bir soruşturma, diğer yanda muhalefetin “siyasi müdahale ve yargı baskısı” eleştirileri bulunuyor. Bu tablo, Türkiye’de yargının bağımsızlığı, seçim rekabetinin eşit koşulları ve demokrasi kültürü üzerine süregelen tartışmaları daha da derinleştiriyor. Önümüzdeki duruşmalar yalnızca bir belediye davası değil, aynı zamanda yargı–siyaset ilişkilerinin sınırlarının da test edildiği kritik bir süreç olarak görülüyor.

İmamoğlu’ndan Duruşma Öncesi Mesaj: “Demokrasi İçin Gerekirse Başka Adayı da Desteklerim”
0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!