1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kışkırtma ve istismara büyük tepki

Kışkırtma ve istismara büyük tepki

İmamoğlu-Özel yanlılarının cemevinde kışkırtma girişimine tepki yağdı: ‘Cemevlerini siyasi kışkırtmaların merkezi hâline getirmek isteyenlere sesleniyoruz: Kerbela matemine saygı gösterin!’

featured
Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel yanlıları kışkırtıcı eylemlerine Alevilerin ibadet merkezi olan cemevinde de devam etti. Önceki akşam İstanbul’daki Garip Dede Cemevi’nde Kerbela yasını tutma ve Muharrem orucu açma programına katılan Özgür Özel, buluşmadan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik ‘Hain Kemal!’ sloganlarıyla uğurlandı. Özel ayrıldığı sırada destekçilerinin kışkırtıcı davranışlarda bulunmasına Alevi kurumlarından ve sosyal medyada vatandaşlardan tepki yağdı.

Garip Dede Cemevi Yönetimi olaya dair bir açıklama yayınlarken Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Erdem Cömert, “Biz hiçbir siyasi partinin iç hesaplaşmasının tarafı değiliz.” dedi. İstanbul Tunceli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Yıldız da yaşananları “Alevilik öğretisine saygısızlık!” olarak değerlendirdi.

Öte yandan Gazeteci Barış Yarkadaş, kışkırtmanın örgütlü bir eylem olduğunu yazdı.

İBADETHANEDE BÜYÜK SAYGISIZLIK

Mahkeme kararıyla CHP 38. Kurultayı’nda şaibe yaptığı tespit edilen Özgür Özel, alanlarda ve Meclis’te alan açtığı kışkırtmalara bir yenisini daha ekledi. Özel, perşembe akşamı İstanbul’daki Garip Dede Cemevi’nde Kerbela yasını tutma ve Muharrem orucu açma programına katıldı. Özel, destekçilerinin ‘Hain Kemal!’ sloganları ve agresif davranışları eşliğinde cemevinden ayrıldı. Alevilerin ibadethanesi cemevini siyasi hırslarına alet eden Özel’e Alevi kurumları tepki gösterdi.

İstanbul Tunceli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Yıldız yayınladığı açıklamada, “Bir cemevinin kapısı, ayrıştırıcı ve hakaret içerikli söylemlerin değil; birliğin, sevginin ve hoşgörünün mekânı olmalıdır.” ifadelerini kullandı. Yıldız, Garip Dede Cemevi’ni ve Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat’ı da eleştirdi.

‘SORUMLUSU CELAL FIRAT’

Yıldız’ın açıklamasında şunlar öne çıktı:

“Son günlerde Garip Dede Cemevi önünde yaşanan ve vicdanları yaralayan olaylar, kurumumuz ve tüm Alevi toplumu tarafından büyük bir üzüntü ve tepkiyle karşılanmıştır. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik olarak, kutsal bir mekân olan cemevinin kapısında ‘hain’ ifadesiyle atılan sloganlar, inancımıza, kültürümüze ve ‘yol bir sürek binbir’ düsturuna hiçbir şekilde sığmamaktadır. Bu yaşananların sorumlusu, Garip Dede Cemevi Başkanı Sayın Celal Fırat’tır. Kurumun en üst düzey yetkilisi olarak, mekânın önünde gerçekleşen bu çirkin olay karşısında sessiz kalmak veya buna zemin hazırlamak, sorumluluktan kaçmak anlamına gelmektedir. Cemevi gibi inanç merkezlerinde siyasi nezaketten uzak, kırıcı ve hedef gösterici tavırların sergilenmesi, Alevilik öğretisinin özüne aykırıdır. Bu tür eylemleri kabul etmediğimizi, bu anlayışı reddettiğimizi ve yaşananları nefretle kınadığımızı kamuoyuna bildiririz.”

‘BİZİ DERİNDEN ÜZDÜ’

Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Erdem Cömert de Fırat’a tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Garip Dede Cemevi de bir açıklama yayınladı ve şunları dile getirdi:

“Lokmalarımıza farklı siyasi görüşlerden temsilciler, birçok kez katıldı ve katılmaya devam ediyor. Konuşmalar ve oruç açımının ardından, katılımcılarımızın alandan ayrıldığı sırada cemevinin dışında atılan bazı sloganlar bizleri derinden üzmüştür. Kurumsal olarak bu durumu kabul etmediğimizi ve cemevimize gelen her misafirin kurumun kimliğine saygı göstermesini bekliyoruz. Özellikle belirtmek isteriz ki; program sona erdikten sonra yaşanan bu durumun kurumumuzun iradesi ve inançsal duruşuyla ilişkilendirilmesini doğru bulmuyoruz.”

‘Açık bir provokasyon’

Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Erdem Cömert konuya dair mesajında şöyle konuştu:

“DEM Parti’li Celal Fırat’ın cemevi olarak bilinen Garip Dede Cemevi’nde, İmam Hüseyin’in Kerbela’da şehit edildiği gün matem oruçlarımızı açarken siyasi sloganlar atılması, inancımıza ve Kerbela’nın ruhuna yapılmış açık bir provokasyondur. Cemevleri parti sloganlarının değil, Hak yolunun, edebin ve ibadetin mekânıdır. Biz hiçbir siyasi partinin iç hesaplaşmasının tarafı değiliz. Bizim tarafımız; eline, beline, diline sahip olanların tarafıdır. Hırsızlığa, zinaya, yalana, iftiraya ve her türlü ahlaksızlığa karşı durmak Alevi-Bektaşi yolunun temel düsturudur. Bu değerlere aykırı davranan kim olursa olsun, hangi makamda bulunursa bulunsun karşısındayız. Cemevlerini siyasi provokasyonların merkezi hâline getirmek isteyenlere sesleniyoruz: Kerbela matemine saygı gösterin. Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu olarak inancımızın kutsal mekânlarının siyasete alet edilmesine dün olduğu gibi bugün de karşı durmaya devam edeceğiz.”

‘Fanatik isimler cemevine taşındı’

Gazeteci Barış Yarkadaş, yaşanan kışkırmanın örgütlü bir eylem olduğunu, İmamoğlu-Özel yanlılarının Whatsapp gruplarında dolaştırdığı mesajları paylaşarak şu sözlerle anlattı:

“Garip Dede Cemevi önünde yaşanan iğrenç provokasyonu işte böyle organize ettiler. Her ilçeden en fanatik isimler cemevine taşındı ve sanki Aleviler Kılıçdaroğlu’na tepki gösteriyormuş gibi bir hava yaratılmak istendi. Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafının üstüne çarpı işareti koyup öldürülmesi için hedef göstermeleri yetmiyormuş gibi cemevinin önünde ‘Hain!’ diye slogan attırdılar. Üstelik, CHP’nin SMS sistemini kullanarak CHP’ye saldırtıyorlar. Biri genel başkan değil, diğeri il başkanı değil… Ama buna rağmen; bu ünvanları istedikleri gibi kullanıyor ve yeni partinin zeminini oluşturmak için CHP’nin maddi imkanlarını kullanarak insanları istismar ediyorlar. Sadece bu tavır bile Alevi inancına büyük bir saygısızlıktır. Alevi inancına saldırıdır. Aleviliği istismar etmektir.”

‘İnancın siyasete malzeme edilmesine ortak olmam’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, programında olmasına rağmen gerilim ihtimli nedeniyle CAFERİDER’in aşure etkinliğine katılmayacağını açıklamıştı. Kılıçdaroğlu gerekçesini “En doğru duruş, kalabalıkların içinde görünmek değil; inancın siyasete malzeme edilmesine ortak olmamaktır. İslam inancının en müstesna zamanlarından olan Muharrem ayının ve Aşura gününün de siyasi polemiklere, gerilimlere, kavgalara, propaganda hesaplarına ve istismara konu edilmesine müsaade etmeyecek; en azından bu utancın ve bu vebalin bir parçası olmayacağız.” ifadeleri ile aktarmıştı. Kılıçdaroğlu’nun kararı, her alanı kaos alanına çeviren Ekrem İmamoğlu-Özgür Özel ekibinin CAFERİDER etkinliğinde kışkırtma ve istismar arayışını boşa düşürmüştü.

Kışkırtma ve istismara büyük tepki
0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!