– DESAM Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Avcı, temmuz ayı enflasyon verileri sonrasında gündeme gelen emekli maaşı artışlarını değerlendirdi. Yüzde 13 ila 17 arasında konuşulan zam oranlarının emeklilerin alım gücünü artırmayacağını belirten Avcı, yapılan artışların yüksek enflasyon karşısında yetersiz kaldığını ifade etti.
“Yılların emeği görmezden geliniyor”
Avcı, SSK, BAĞ-KUR ve memur emeklilerinin uzun yıllar boyunca çalışarak ülke ekonomisine katkı sunduğunu belirterek, açıklanan zam oranlarının emeklilerin beklentilerini karşılamadığını söyledi.
“Ekonomik tablo sosyal sorunları derinleştiriyor”
Hayat pahalılığı karşısında emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ifade eden Avcı, artan gıda, kira ve enerji maliyetlerinin emekli maaşlarını kısa sürede erittiğini savundu. Açıklamasında, kamudaki harcamaların azaltılması ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasının önemine dikkat çekti.
TÜİK verileri ve enflasyon tartışması
Avcı, enflasyon hesaplamalarının daha şeffaf yürütülmesi gerektiğini belirterek, emekli maaşlarının yalnızca resmi enflasyon oranlarına göre değil, gerçek yaşam maliyetini esas alan bir sistemle belirlenmesini önerdi.
Hükümete ve muhalefete çağrı
Açıklamasında yalnızca iktidarı değil muhalefeti de eleştiren Avcı, emeklilerin seçim dönemlerinde hatırlanan bir kesim olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Emeklilerin ekonomik sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi çağrısında bulundu.
Çözüm önerilerini sıraladı
DESAM Başkanı Avcı’nın dile getirdiği öneriler arasında; enflasyon hesaplamalarında bağımsız denetimin sağlanması, emekli maaşlarının gerçek yaşam maliyetine göre belirlenmesi, kamuda israfın önlenmesi, dul ve yetim aylıklarının insanca yaşam seviyesine yükseltilmesi ile üretim ve adil gelir dağılımını esas alan ekonomik politikaların uygulanması yer aldı.
Açıklamasının sonunda emeklilerin hak arayışını desteklemeye devam edeceklerini belirten Avcı, emeklilerin ekonomik ve sosyal koşullarının iyileştirilmesinin toplumsal adalet açısından zorunlu olduğunu ifade etti.
Editör Notu:
DESAM Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Avcı’nın açıklamaları, temmuz ayı enflasyon verileri sonrası emekli maaş zamlarına yönelik eleştirileri içeriyor. Haberde yer alan değerlendirmeler ve ifadeler açıklama sahibine aittir. Emekli maaşlarına ilişkin nihai düzenlemeler ve resmi açıklamalar ilgili kamu kurumları tarafından duyurulmaktadır.






