– Almanya’nın Lübeck kentinde faaliyetlerini sürdüren TÜRGEM Derneği, geleneksel Yeni Yıl ziyaretini bu yıl kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle 7 Temmuz 2026 tarihinde gerçekleştirdi. TÜRGEM heyeti, Lübeck Belediye Başkanı Jan Lindenau’yu makamında ziyaret ederek derneğin çalışmaları ve geleceğe yönelik projeleri hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulundu.
Ziyarette TÜRGEM’in 2026 yılı çalışma programı değerlendirilirken, derneğin 2025 yılı faaliyet raporu da Belediye Başkanı Lindenau’ya sunuldu. Başkan Lindenau, yaklaşık 30 sayfadan oluşan raporu tek tek inceleyerek daha önce katıldığı etkinlikler hakkında görüşlerini paylaştı.
İlyas Yiğit Ziyarete Damga Vurdu
Ziyaretin en dikkat çekici anlarından biri ise henüz 8 yaşındaki İlyas Yiğit’in sergilediği olgun tavırlar oldu. Belediye Başkanı Jan Lindenau’ya çiçek takdim eden İlyas Yiğit, büyük bir nezaketle elini uzatarak, “Sayın Belediye Başkanı, sizi tanımaktan büyük bir memnuniyet duydum.” sözleriyle Başkan’ı selamladı.
İlyas Yiğit’in yaşının üzerinde bir olgunlukla kurduğu iletişim ve yöneltilen sorulara verdiği cevaplar, Başkan Lindenau’nun da takdirini kazandı. Samimi sohbet sırasında Başkan’ın genç konuğuna gösterdiği ilgi dikkat çekti.
2026 Projeleri Masaya Yatırıldı
Görüşmede TÜRGEM’in 2026 yılında gerçekleştirmeyi planladığı kültürel etkinlikler, konferanslar ve sosyal projeler ele alınırken, Belediye Başkanı Jan Lindenau’nun bu çalışmalara ilişkin görüş ve destekleri de istendi.
TÜRGEM’in bu yıl kuruluşunun 37. yılını kutlayacağı hatırlatılarak, Lübeck Şehir Arşivi ile yürütülen çalışmalar kapsamında derneğin önemli proje dosyaları ve arşiv belgelerinin kent kültürüne katkı sunması amacıyla Lübeck Şehir Arşivi’ne teslim edilmesi konusunda varılan mutabakat da Başkan Lindenau tarafından memnuniyetle karşılandı.
Sorunlar da Dinlendi
Ziyarette yer alan diğer katılımcılar da kendilerini tanıtma fırsatı bulurken, Belediye Başkanı Jan Lindenau vatandaşların dile getirdiği çeşitli sorunları dikkatle dinleyerek not aldı.
Kent Meydanında Değerlendirme
Belediye Sarayı’ndaki görüşmenin ardından TÜRGEM heyeti, Lübeck kent meydanında bir araya gelerek ziyaretin değerlendirmesini yaptı. Sohbet sırasında İlyas Yiğit’in tarih bilinci ve Atatürk sevgisi de gündeme geldi.
TÜRGEM Başkanı Remzi Uysal, İlyas Yiğit’in daha önce dernek merkezini ziyaret ettiğinde salondaki Atatürk fotoğrafını görür görmez büyük bir heyecanla “Atatürk!” diye seslendiğini anlatarak, bu duyarlılığın aileden gelen kültürel ve toplumsal değerlerin bir yansıması olduğunu ifade etti.
Uysal ayrıca, İlyas Yiğit’in büyükbabasının uzun yıllar eski Başbakan Bülent Ecevit’in Koruma Müdürü olarak görev yaptığını da ilk ziyaretlerinde öğrendiğini belirtti.
TÜRGEM heyeti, Lübeck Belediye Başkanı Jan Lindenau’ya gerçekleştirdikleri ziyaretin son derece verimli geçtiğini ifade ederek, karşılıklı iş birliği ve diyaloğun önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam etmesini temenni etti.






