SOLMEDYA – Ankara’nın Çukurambar Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir özel ortaokulda yönetimin aldığı bazı kararlar velilerin tepkisini çekti. İddiaya göre okul yönetimi bir süredir öğrencileri beden eğitimi derslerine çıkarmıyor ve sosyal etkinlikleri ciddi biçimde sınırlandırıyor. Öğrencilerin masa tenisi gibi basit sportif faaliyetleri yapmalarına dahi izin verilmediği öne sürülüyor.
Tartışmaları büyüten son uygulama ise öğrencilerin akademik başarılarına göre kategorize edilerek sınıfların yeniden düzenlenmesi oldu. Okul yönetiminin öğrencileri başarı düzeylerine göre farklı sınıflara ayırması, bazı veliler ve eğitimciler tarafından “öğrencileri etiketleyen ve psikolojik baskı oluşturan bir yöntem” olarak değerlendiriliyor.
Veliler, özellikle Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sürecindeki öğrenciler açısından bu tür uygulamaların motivasyonu düşürebileceğini ve sınav psikolojisini olumsuz etkileyebileceğini ifade ediyor. Eğitim uzmanları da öğrencilerin yalnızca sınav performansına göre ayrıştırılmasının pedagojik açıdan tartışmalı bir yöntem olduğuna dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin inceleme ve denetim yapmasının beklendiği belirtilirken, uygulamanın hangi eğitimsel ve pedagojik gerekçelerle hayata geçirildiğinin denetim sürecinden sonra netlik kazanacağı ifade ediliyor.
Eğitimci Tahir Çalgüner ise yaptığı değerlendirmede, “Öğrenciyi özne olmaktan çıkarıp nesneleştiren, motivasyonunu ve özgüvenini zedeleyen bu tür uygulamalara eğitim sisteminde yer verilmemelidir” görüşünü dile getirdi.






