SOLMEDYA – İsrail basınında yer alan haberlere göre ülkenin güvenlik birimleri, Hizbullah’ın saldırılarını önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaştırabileceği değerlendirmesini hükümet yetkilileriyle paylaştı. Kanal 12 televizyonunun ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberde, Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Israel Katz’a yapılan bilgilendirmede özellikle roket saldırılarında artış beklendiği vurgulandı.
Haberde ayrıca Hizbullah’ın İsrail iç cephesini hedef alan saldırılarını genişletmeyi planlayabileceği, bu kapsamda elektrik, enerji ve diğer stratejik altyapı tesislerinin de hedef alınabileceği yönünde değerlendirmelerin yer aldığı aktarıldı.
Öte yandan İsrail ordusu, 2 Mart’ta Lübnan’dan füze atıldığının tespit edilmesi üzerine ülkenin kuzeyinde sirenlerin devreye girdiğini duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından İsrail ordusu Lübnan’ın farklı bölgelerine hava saldırıları başlatmış, başkent Beyrut da hedef alınmıştı. İsrail yönetimi aynı süreçte Lübnan’a yönelik kara operasyonunu genişletme kararı aldığını açıklamıştı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre İsrail’in 2 Mart’tan bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 92 artarak 486’ya yükseldi. Saldırılarda yaralananların sayısının ise 1313’e ulaştığı bildirildi.

EDİTÖR NOTU
Ortadoğu’da süren çatışmalar, yalnızca askeri bir gerilim değil aynı zamanda bölgesel güç dengelerini ve küresel siyaseti doğrudan etkileyen derin bir politik kriz niteliği taşıyor. İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları ve Hizbullah ile tırmanan gerilim, sivillerin ağır bedeller ödediği bir tabloyu büyütürken; savaş politikalarının bölge halkları üzerindeki yıkıcı sonuçlarını da bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu tablo, uluslararası siyasette güç mücadelelerinin ve güvenlik politikalarının toplumlar üzerindeki ağır etkisini tartışmaya açmayı sürdürüyor.






