– Yıldızlar SSS Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçilerinin Ankara’daki direnişi sürerken, açlık grevinin 8. gününde yaşananlar gerilimi tırmandırdı. Kurtuluş Parkı’ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürümek isteyen işçilere polis izin vermedi.
Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde toplanan işçiler, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok” sloganlarıyla yürüyüşe geçmek istedi. Ancak polis barikatıyla karşılaşan madenciler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman itiş kakış yaşandı. Barikatı aşmaya çalışan işçilere biber gazıyla müdahale edildi.
Sendika Genel Başkanı Gökay Çakır, sorunun çözümünün “5 dakikalık mesele” olduğunu savunarak, işçilerin günlerdir ailelerinden uzak tutulduğunu ifade etti. Sendika temsilcileri, taleplerinin tazminat, ücret ve özlük hakları olduğunu vurguladı.
Eylem sırasında yarı çıplak halde barikata yüklenen işçiler, ellerini kaldırarak ilerlemek istedi. Polis müdahalesi sonucu bazı işçiler gazdan etkilendi. Çevrede bulunan yurttaşlar ve siyasi parti temsilcileri de eyleme destek verdi.
Bağımsız Maden-İş Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, amaçlarının çatışma olmadığını belirterek, “Meselemiz adalet ve eşitsizliktir” dedi. Aksu, açlık grevinin ciddi sağlık riskleri yarattığına dikkat çekti.
Yaşanan gerginlik sonrası Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ve Başaran Aksu gözaltına alındı. Madenciler ise gözaltılara tepki göstererek eylemlerini sürdürme kararı aldı.
İşçilerin “Patron devletten büyük mü?” ve “Madenciye değil patrona barikat” sloganlarıyla dile getirdiği tepkiler, yaşananların sosyal ve ekonomik boyutunu da gözler önüne serdi.
MADDELER
• Doruk Madencilik işçileri açlık grevinin 8. gününde yürümek istedi
• Polis, Enerji Bakanlığı’na yürüyüşe izin vermedi
• Barikatı aşmak isteyen işçilere biber gazı ile müdahale edildi
• Sendika Başkanı Gökay Çakır ve Başaran Aksu gözaltına alındı
• İşçiler tazminat ve ücret haklarını talep ediyor
• Eyleme yurttaşlar ve siyasetçiler destek verdi
• Madenciler eylemlerini sürdürme kararı aldı
EDİTÖR NOTU
Olaylara ilişkin aktarımlar sahadan gelen bilgiler ve tarafların açıklamalarına dayanmaktadır. Sürecin hukuki boyutu ve tarafların resmi açıklamaları, gelişmelerin seyrini belirleyecektir.






