-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen İstanbul Büyükşehir Belediyesi soruşturmaları kapsamında Beylikdüzü ilçesindeki bazı yapı projelerine ilişkin yeni bir operasyon düzenlendi. Savcılık, çeşitli suçlamalar kapsamında 28 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu.
Başsavcılığın açıklamasında, 2015 yılında düzenlenen bazı Yapı Denetim Bilgi Formlarının daha sonraki yıllarda hayata geçirilen projelerde kullanıldığı, bazı yapı denetim şirketlerinin önceden belirlendiği ve ruhsata aykırı uygulamaların görmezden gelindiği iddia edildi.
Soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporlarına dayanılarak “resmi belgede sahtecilik”, “imar kirliliğine neden olma” ve “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” suçlamaları yöneltildi.
Savcılık, söz konusu soruşturmanın tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen dosyalarla bağlantılı olduğunu ileri sürerken, soruşturma kapsamında haklarında işlem yapılan kişilerin savunmaları ve yargı süreci devam ediyor.
Muhalefet çevreleri ise son dönemde art arda gerçekleştirilen operasyonların siyasi boyutuna dikkat çekerek, seçilmiş yerel yöneticilere yönelik uygulamaların demokrasi ve hukuk devleti açısından tartışma yarattığını belirtiyor.
Soruşturma süreci devam ederken, suçlamalara ilişkin nihai kararın bağımsız yargı mercileri tarafından verileceği ve masumiyet karinesinin temel hukuk ilkesi olduğu vurgulanıyor.
EDİTÖR NOTU:
Kamu yararını ilgilendiren her türlü iddianın şeffaf biçimde araştırılması hukuk devletinin gereğidir. Ancak soruşturmaların siyasi tartışmaların merkezine yerleştiği dönemlerde, yargı süreçlerinin adil, tarafsız ve masumiyet karinesi gözetilerek yürütülmesi demokratik toplum açısından hayati önem taşımaktadır.






