– CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK sonrası açıklama yapan Parti Sözcüsü Müslim Sarı; Kütahya, Uşak, Karaman ve Çankırı il başkanlarının görevden alındığını duyurdu. Sarı’nın açıklaması şu şekilde:
“CHP, Kıbrıs halkının çıkarlarının yanındadır.
“Çerçeve yasa görüşmeleri vardı. Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili olarak kendi düşüncelerimizi tekrar dile getirdik. Biz CHP olarak Terörsüz Türkiye sürecinin başarıya ulaşması için gerekli her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu bir kere daha dile getirmiş olduk.
‘TERÖRSÜZ TÜRKİYE TEK BAŞINA GÜVENLİK EKSENİNDE DEĞERLENDİRİLEMEZ’
“Rapordaki düşüncelerimiz ortadadır, bu düşüncelerimizin arkasında duruyoruz ancak sürecin odağında olan mesele tek başına devletin bekası ya da güvenlik ekseninde değerlendirilemez. Kürt meselesini sadece bu boyutuyla ele alan yaklaşımların kısır, yetersiz ve sınırlı yaklaşımlar olduğunu düşünüyoruz.
“Halk arasında mutlak butlan olarak değerlendirilen bir sürecin tartışmalarını kamuoyu önünde yapıyoruz. En son geldiğimiz noktada CHP’nin içinden bazı arkadaşlarımız ayrı bir partiye doğru yolculuğa çıktıklarını ilan etmiş oldular. Biz aslında bunun öteden beri böyle olduğunu, CHP içerisinde mutlak butlan tartışmalarının aslında arkadaşlarımızın başka bir partiye evrilmek için kendi tabanlarını, yapılarını konsolide etmek için kullandıklarını söylemiştik, bu gerçek oldu.
YENİ PARTİ’NİN İLANI AHLAKİ DEĞİL
“Öncelikle hangi rejim altında, hangi ülkede olursa olsun siyasal partiler kurulur, gelişir ancak hiçbir zaman bir siyasal partinin içinde olup o siyasal partinin olanaklarından yararlanıp kürsüsünden konuşarak, amblemi altında, il ve ilçe örgütlerinden faydalanarak ve onun grup salonunda ve odasında bir başka siyasal partinin ilanı yapılamaz. Bunun çok ahlaki bir şey olmadığı açıktır. Bunun ciddi bir etik ve ahlak sorunu oluşturduğu açık ve nettir.
YENİ PARTİ KURANLAR KOLTUKÇU
“Biz bu arkadaşlarımızı partiyi bölmemeleri konusunda uyarmıştık. Her şeyden önce AKP’nin ekmeğine yağ süreceğini söylemiş, bölücü olmakla suçlamıştık. Suçlamalarımızın ne kadar temelli olduğunu görüyoruz. Kendi neden oldukları butlan sürecinin olumsuzluklarını ortadan kaldırmak yerine birlikte mücadele edeceklerine böyle bir tutum sergileyeceklerine kaçmayı tercih etmişlerdir. CHP’den ne kadar büyük parça koparırsak o kadar kâr mantığıyla bu süreci iki ay boyunca yönetmişlerdir. Bunlar koltukçu. ‘Biz kendimize koltuk arıyoruz’ diyorlar. Partilerini nerede konumlandırıyorlar bunu kamuoyunun bilmesinde fayda var ama asla CHP’nin kurucu parti olma özelliğini bünyenizde taşıyamayacaksınız. Onları bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Israr ediyorlarsa da AKP işbirlikçisi, bölücü, koltukçu olduklarını ilan etmek istiyoruz. Sonuna kadar bu sürecin karşısında duracağız.
DÖRT İL BAŞKANLIĞI FESHEDİLDİ! BEŞ İLE YENİ ATAMA
“Dört il başkanlığımız; Kütahya, Uşak, Karaman, Çankırı illerimizde örgütler feshedildi. Beş ilimizde de il başkanlığı görevlendirmesi yaptık. Bunlar da Eskişehir, Karaman, Sivas, Kırşehir ve Uşak illerimiz. Önümüzdeki günlerde CHP’nin il başkanları toplantısı yapılacak. İl başkanlarımızla beraber yapacağız ve örgütümüzü önümüzdeki süreçte kongreleri yapmaya hazır hale getireceğiz. İllerle ilgili bu değerlendirmelerimizi yapmamızın nedeni de bir an önce kongre sürecini başlatabilmek, örgütlerimizi hazır tutmamız gerekiyor. Partimiz eylül ayıyla beraber kongrelerini yapabilecek hale gelecek.”
İSTİFALARLA İLGİLİ NE DEDİ?
“Sosyal medyada koparılan yaygara hiçbir şekilde doğru değil. CHP üyelerinin onda birine bile ulaşmadı istifa. Bir istifa furyası söz konusu değil.”
“(Milletvekillerinin istifası hakkında) Bu arkadaşların istifasıyla ilgili. İstifa edip etmeyeceklerini göreceğiz.”
‘KENDİLERİNİ MAĞDUR GÖSTERMEK İSTİYORLAR’
“Biz butlan yönetimi değiliz. Bu terminolojiyi gözden geçirelim. Biz CHP’nin önceki döneminde seçilmiş, seçilmiş yöneticileriyiz. Mahkeme kararı karşısında zorunlu olarak bu görevi yerine getiren bir heyetiz. Bu cenderenin içinden çıkılabilmesi için kurultayın yapılmasının zorunlu olduğunu hepimiz düşünüyoruz. Sadece bizler ya da ayrılıp gitmek isteyen arkadaşlarımız değil. Ancak mevcut hukuk zemini içinde, mahkeme kararı karşısında bir kurultay yapılamayacağını biliyoruz. Bence onlar da biliyor ama kendilerini mağdur göstermek, başka bir parti kurmaktan başka çaremiz yok demek için bunu kullandılar. Halk ve üye desteğiyle kongrelerde yarışabilirdik, gerçekten dediğiniz gibi bir destekleri varsa yine seçilirlerdi.”
‘CHP’NİN TARİHSEL MİRASINA ASLA SAHİP OLAMAZSINIZ’
“Teknik olarak yeni sistemde ana muhalefet partisi olmanın avantajları, parlamenter sistem kadar net değil. İktidar artık parlamento içinde kurulmuyor ama parlamentonun en büyük muhalefet partisi olmak önemli. İkinci CHP sayılardan ibaret değil. CHP’nin tarihsel mirasına ve vizyonuna asla sahip olamazsınız. İhtiyaç duyulan parti olmak ve CHP’nin özgül ağırlığını taşımayı vekil sayısından daha önemli görüyorum.
“Dünkü toplantı bütün vekillerin katıldığı bir toplantı değildi. Durum değerlendirmesi yapmak isteyen arkadaşlarımızın bir araya geldiği, uzun süren bir toplantı oldu. Parlamentoda bulunan diğer arkadaşlarıyla da buradaki düşüncelerini paylaşacaklardı önümüzdeki günlerde.
“Ben kaç arkadaşımızın istifa edeceğini bilmiyorum ama istifa eden bütün arkadaşlarımız büyük bir tarihsel sorumluluk içinde olacaklar. Bir müddet sonra CHP’ye dönmek için büyük çaba sarf edeceklerini şimdiden görüyorum.”






