Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Moskova, NATO’ya gönderdiği belgede ciddi bir savaşın eşiğinde olduğunu resmî olarak belirtti. Kaliningrad bölgesi ve Litvanya Başbakanı’nın açıklamaları da bölgedeki huzursuzluğu artırıyor.

featured

Moskova, NATO’ya gönderdiği belgede ciddi bir savaşın eşiğinde olduğunu resmî olarak belirtti. Kaliningrad bölgesi ve Litvanya Başbakanı’nın açıklamaları da bölgedeki huzursuzluğu artırıyor. Estonya ve Litvanya gibi küçük ülkeler, Rusya’yı kışkırtmak için ellerinden geleni yapıyor. Kaliningrad yakınında yapılan tatbikatın Rusya’yı taciz etmekten başka bir anlamı yok. Baltık bölgesindeki bu operasyonlar Rusya tarafından saldırı olarak görülüyor.

Rusya ana karasından kopuk olan Kaliningrad, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki paylaşımda Sovyetler Birliği’ne düşen pay olarak Rusya’nın elinde kaldı ve Rusya ile doğrudan kara bağlantısı bulunmuyor. Litvanya, Rusya’nın önündeki ilk hedef olarak görülüyor.

Ruslar, Avrupa’nın kendilerine saldıracağını söylüyor; Avrupa’da ise Rusya’nın saldıracağı düşünülüyor. NATO, Rusya’ya karşı bir tehdit peşinde olmadığını açıkladı. Buna rağmen Rusya, Kaliningrad’da ciddi bir savaşa hazırlanıyor. Alman, İngiliz ve diğer Avrupa ülkelerinin askerî yığınakları devam ediyor. NATO’nun Baltıklar’a yaptığı yığınak, Rusya’nın “nükleer silah kullanırız” tehdidini gündeme getirdi.

Aslında savaş Ukrayna ile kapı aralandı. Aralanan bu kapı İran’a sıçradı. Yani gördüğünüz savaş bölgesel değil. Baltık’taki gelişmeler de sıcak savaşa doğru yol alıyor.

ABD, Orta Doğu’ya uçak gemisi sevk ediyor ve bölgeye 10 bin asker daha göndermeyi Kasım ortasına kadar planlıyor. Bölgenin şimdilik sakin olması nasıl yorumlanmalı, bunu söylemek kolay değil. İran’ın, Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinden sonra büyük bir saldırı beklediğini anlıyoruz.

Bölge, sıcak savaşlara hazırlanıyor. Her iki taraftan da geri adım ya da yumuşama emaresi yok.

Ancak İran uzun zamandır ABD askerlerine saldırmıyor. ABD’nin üçüncü uçak gemisini bölgeye sevk etmesiyle birlikte bölgedeki asker sayısının 60 bine ulaşacağı belirtiliyor. İran ise dondurulmuş paralarının serbest bırakılmasını ve ambargonun kaldırılmasını ilk koşul olarak ortaya koyuyor. Bunların gerçekleşmesi hâlinde Hürmüz Boğazı’nı açacağını söylüyor.

Şimdilik savaş tıkanmış durumda. ABD silah stoklarını artırıyor, İran da stoklarını Çin ve Rusya’dan yaptığı takviyelerle tamamlıyor. İran’ın en büyük kozu vekâlet güçleri. Ukrayna savaşı ile İran savaşı devam ederse petrol fiyatlarının yükselmesi, küresel üretim mekanizmasını altüst edecek gibi görünüyor.

Dünya ve Savaş
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Premium üyelik Premium'a Geç